Světlovodná mířidla Target 58

16.01.2017 09:51

Dovolujeme si Vám oznámit, že máme vyřešena nová mířidla pro sa58. Koncept mušky byl přepracován včetně matice mušky. Zadání pro novou mušku bylo následující.

1.musí být dobře čitelná

2.světlovodné vlákno musí být delší, aby bylo výraznější

3.vyloučit z montáže přípravek pro stranovou korekci

4.musí odpovídat požadavkům na nová sportovní mířidla

5.musí mít výškovou regulaci

Nová muška je určena pouze k hledí target 58, se kterým vytváří zajímavý komplet pro přesné nastavení mířidel pro sportovní střelbu. Jistě jste se setkali se situací, kdy po montáži kompenzátoru a znovu nastřelení zbraně, jste dosáhli krajní polohy mušky a nemohli jste ji více posunout, a přesto Vaše zbraně nebyla ještě správně nastřelena. Krajní poloha mušky je z důvodu konstrukce nosiče mušky špatně čitelná a na zbrani působí nestandardním dojmem. Abychom se mohli pustit do výroby mušky nové, museli jsme v prvním fázi vytvořit plátek hledí se stranovou korekcí, který umožňuje větší rozsah stranového nastavení než původní originální muška, to se podařilo. Nová muška není se závitem, jako byla klasická muška, ale vkládá se do matice mušky kolmo, kde se výškově fixuje vnitřním imbusem z levé strany matice mušky, říkejme tomu základna mušky. Z pravé strany je fixační šroub pro základnu mušky, který má samozřejmě větší průměr, než je otvor v nosiči mušky. Pro snažší pochopení si vezměme nějaký čep, kterým vytlučeme původní matici mušky. Do otvoru vložíme novou základnu mušky a lehce jí přes kousek plastu nebo kůže z levé strany doklepneme, lze tam vložit i rukou, nemusí se tam lisovat a podobně. Zkontrolujeme si kolmost k ose hlavně a pokud to kolmo není, zvrchu si to třeba imbusem pootočíme, aby to kolmé bylo. Pak z pravé strany doinstalujeme šroub s přesahem, pomocí plochého šroubováku. Do připravené základny mušky vložíme shora mušku s vláknem nebo bez něj, podle toho, co jsme si objednali. Tuto mušku si nastavíme do nějaké výškové polohy, ta základní je 9 mm výška mušky od spodního oblouku nosiče mušky, a zaaretujeme imbusem z levé strany. Vše ostatní doladíme stavitelným hledím target 58. Návod je vlastně na přečtení delší než samotná montáž, která je za minutu hotová, pokud se ovšem nevyskytnou nějaké komplikace s rozměrem Vašeho nosiče mušky. Montáž jsme zkoušeli na 10 náhodně vybraných zbraní. Problém s instalací by se mohl vyskytnout v případě, že v dolním kolmém průchodu nosiče mušky, by se vyskytl nějaký historický otřep materiálu a podobně, stát se to může, pak budete potřebovat malý kulatý pilník, a pár tahy daný otřep odstraníte. Nová muška vypadá bytelně a určitě se Vám u ní nestane jako u originálu, že se nepatrně ohne a Vy pak zbraň nejste schopni nastřelit stranově, neboť při každém výškovém pootočení mušky se Vám rozhodí stranový nástřel. Na závěr se ještě zmíním, že autorem je Tomáš Zendl, nicméně tím, kdo se tu s prvními kusy trápil, kdo první kus montoval asi hodinu byl můj kamarád Olin, protože já jsem na to neměl dost trpělivosti. Nicméně na těchto prototypech jsme si ozkoušeli všechny záludnosti montáže, celkové rozměry mušky a základny jsme pro prodejní série upravili již tak, abyste se s tím nemuseli trápit sami. Některé věci vypadají vždycky tak nějak na pohodu, než se do nich pustíte, ale čím více se člověk do nich noří, tím více vyvstává před Vámi celý les problémů, který je potřeba vykácet.

Dostupnost únor 2017, objednat půjde pouze v celém setu, neboť samotná muška svojí koncepcí neumožňuje nastřelení zbraně

rakeŤák & fido


Česky English