Rozdíly mezi CZH 2003 sport a CZ858 tactical

29.08.2009 21:38

 

CZH 2003 S a CZ 858 T


 

Čeští sportovní střelci - na rozdíl od kolegů z USA a mnoha západoevropských zemí - donedávna neměli k dispozici civilní ekvivalent armádní útočné pušky. Podle dřívějšího zákona č. 288/1995 Sb. totiž samonabíjecí pušky vzhledově shodné s vojenskými automatickými zbraněmi patřily mezi zbraně zakázané. Teprve nový zákon o střelných zbraních č. 119/2002 Sb. s účinností od 1. 1. 2003 zařadil tyto zbraně do kategorie B - na povolení. A vzápětí se objevily hned dvě civilní, poloautomatické varianty zbraně, kterou zná každý, kdo byl na vojně - československého 7, 62mm samopalu vzor 58.

O něco dříve se dostala na trh samonabíjecí karabina CZH 2003 S (Sport) od pražské firmy CZ Hermex s.r.o., která na konstrukčních úpravách samopalu vzor 58 na sportovní pušku pracovala s předstihem už od roku 1998. Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva tuto zbraň schválil 5. 3. 2003 a potvrdil její zařazení do kategorie B.Technický ředitel CZ Hermex pan Emil Markup nám poskytl následující informace: "Jednou z podmínek pro schválení zbraně bylo, aby při výrobě nebyly použity dříve vyrobené vojenské samopaly vzor 58. Zadání jsme dodrželi. Neexistují ani neexistovaly samopaly vzor 58 a sportovní pušky CZH 2003 S se shodnými výrobními čísly. Zákazníci dostávají nové zbraně, sestavené v našich dílnách z nakoupených součástí. Základ tvoří nepoužitá pouzdra závěru a hlavně, původně určené pro samopaly vzor 58."

Konstrukce CZH 2003 Sport je až na několik změn shodná se samopalem vz. 58. V drážkách pouzdra závěru se pohybuje závěr, uzamčený svisle kývající závorou do vybrání v bocích přední části pouzdra závěru nad zásobníkovou šachtou. Bicí pružina, spletená ze tří pramenů, působí na přímoběžný úderník iniciující zápalku náboje prostřednictvím zápalníku umístěného v závorníku. Zadní část pouzdra závěru se spoušťovým mechanismem, pojistkou, úderníkem, bicí pružinou a vratnou pružinou závěru chrání kryt z lisovaného plechu.

Činnost mechanismu zabezpečuje kanálek ve střední části hlavně. Jím odebraná část prachových plynů působí na odpružený vodorovný píst v nadpažbí, který přenáší pohybovou energii na čelo závěru. K pouzdru závěru šroubem uchycená pažba, chráněná ocelovou botkou, je spolu s pistolovou rukojetí, předpažbím a nadpažbím vylisovaná ze dřevité hmoty. Otevřená mířidla, do dálky stavitelné hledí a mušku chráněnou shora otevřeným tunelem nově doplňuje ocelová lišta tvaru V pro montáž kolimátoru na nadpažbí.

Ocelové součásti jsou proti korozi chráněné lakem. Vývrt hlavně se šesti pravotočivými drážkami a stoupáním 240 mm, nábojová komora, závora a závorník jsou tvrdě chromované. Rozebírání na základní součásti k čištění je snadné, od samopalu vz. 58 se v ničem neliší.

Změny v konstrukci zbraně tkví v úpravě spoušťového mechanismu na výhradně poloautomatickou funkci. Vylučují zpětnou přestavbu na plně automatický režim, a to i s použitím součástí, které by jinak umožňovaly střelbu dávkou. Z mechanismu je odstraněna automatická spoušť a do pouzdra závěru byl vsazen a zavařen omezovací blok, který umožňuje pouze montáž poloautomatické spouště s přerušovačem a vsazení závěru s nově vybroušenou drážkou. Spoušťový mechanismus zajišťuje v pouzdru závěru dvojice kolíků, vymezovací pouzdro a tříramenná planžeta.

Pojistka má nadále tři polohy, avšak střelba je možná pouze v pozici 1; přesunutím do polohy 0 nebo 30 je zbraň zajištěna. Záchyty zásobníku a závěru se nezměnily, po vystřelení posledního náboje zůstává závěr v zadní - otevřené poloze. Zkrácený standardní sportovní zásobník má kapacitu 10 nábojů 7, 62x39 milimetrů.

Samopal vzor 58 je pověstný kvalitou, přesností střelby, spolehlivostí a snadnou obsluhou. CZH 2003 S si jeho kladné vlastnosti ponechává. Úsťová brzda, náležející spolu s kolimátorem OKO k výrobcem doporučeným a dodávaným doplňkům, snižuje zpětný ráz, zvláště při rychlé střelbě, a dovoluje rychlé a jisté přenášení palby na více cílů. Dvojnožka se osvědčuje při přesné střelbě na bodové cíle. Maloobchodní cena zbraně (bez příslušenství) byla stanovena na 6900 Kč.

Malými nedostatky zbraně jsou, z dnešního pohledu, strohý vzhled, pojistka vhodná jen pro ovládání palcem levé ruky, pouze pravostranné ovládání závěru, nevýrazná mechanická mířidla a pro rychlé ovládání nevhodný záchyt zásobníku. Nadpažbí se viklá, je uloženo s velkou vůlí. Pro přesnou střelbu s kolimátorem je nezbytné nadpažbí podložit pásky z měkkého kovu, a tím zamezit jeho nežádoucím otřesům; při testu jsme nouzově použili kousky tvrdého papíru. Účelné je zakoupení ochranného rámu kolimátoru a zdrsnění rukojeti a předpažbí. Zajímavou alternativou může být pažbení zbraně vylisované z plastu.

Druhým prodávaným typem je CZ 858 Tactical od původního výrobce samopalu vz. 58, České zbrojovky Uherský Brod. V tomto případě už omezení poloh pojistky na zajištěno a "1" napovídá, že uvnitř zbraně se něco změnilo.

Na úderníku, závorníku, závoře a nosiči závorníku nenajdme stopy po jakýchkoliv úpravách. Pouze vyjiskřené značky potvrzují, že každá součástka prošla kontrolou. Až pohled do odkrytého pouzdra závěru odhalí provedené změny. Z původního spoušťového mechanismu zůstala jenom jeho levá polovina, spoušť pro střelbu jednotlivými ranami. Místo pravé poloviny najdeme vložený a zavařený ocelový hranol. Zavařeno bylo i vybrání pro automatickou spoušť. Pružina spoušťové západky, která je u Sa 58 dvojitá, má odbroušeno pravé rameno.

Na zbrani nenajdeme škrábance a další drobná poškození, typická pro nepoužívané, ale dlouho skladované zbraně. Povrchová úprava bude pravděpodobně nová, odpovídá však původnímu vzoru. Většina ploch je pokryta šedým vypalovaným emailem, vývrt hlavně, závora a závorník jsou tvrdě chromované. Pažba, předpažbí a nadpažbí mají provedení typické pro vojenské zbraně z pozdějších sérií, jsou z plastu plněného hrubými dřevěnými třískami.

Se samonabíjecí puškou CZ 858 se dodává příslušenství, odpovídající běžné výbavě samopalu: nosný popruh z tkaniny barvy khaki, dva segmentové zásobníky na třicet nábojů a plátěný sáček s drobnými doplňky. V něm najdeme nástavec pro střelbu "slepými" náboji, kryt na ochranu ústí hlavně při čištění, dvojdílný vytěrák, žíněný kartáč, koudelníček, olejničku a nástroj, který slouží k demontáži spoušťového mechanismu. Chybí ale klíč na seřízení mušky.

Na střelnici se puška CZ 858 Tactical chovala příkladně. Měli jsme k dispozici náboje 7,62x39 mm s celoplášťovou střelou s olověným jádrem a ocelovou nábojnicí od maďarského výrobce MFS a obdobné náboje s mosaznou nábojnicí z tuzemské produkce Sellier & Bellot. S oběma druhy nábojů zbraň fungovala bez závad. S náboji MFS byla stranová odchylka necelých 30 mm vpravo, s S&B asi 60 mm. To je v mezích chyby, která může být zaviněna střelcem. Poněkud nesedělo výškové nastřelení. S maďarskými náboji byl střední zásah asi 90 mm nad záměrným bodem, s českými kolem 60 mm (přiměřené by mělo být převýšení do 20 mm). Chod spouště odpovídá "osmapadesátce". Pět milimetrů prvního odporu do 15 N, pak zvýšení na dráze 4 mm a vypuštění úderníku při 35 N. Rozptyl zásahů byl více než uspokojivý. Seskupení pěti zásahů náboji MFS se vešlo do kruhu o průměru 45 mm, S&B byly ještě o 10 mm lepší. Jedinou závadu měl na svědomí zásobník. Jeden ze dvou dodaných zásobníků měl krátký výstupek na podavači a závěr po poslední ráně nezůstával otevřený.

Samonabíjecí pušky CZH 2003 Sport a CZ 858 Tactical jsou přednostně určeny pro sportovní střelbu akčních disciplín. Většina sportovních střelců by asi uvítala alespoň částečné vzhledové odlišení zbraně od vojenského vzoru. Také se otvírá prostor výrobci k nabídce dalších variant a ladičům k výrobě různých doplňků. Vzhledem k tomu, že až na vyloučenou střelbu dávkou se zbraně nijak neliší od samopalu vzor 58, budou určitě zajímavé i pro vyznavače sportovní střelby z vojenských zbraní a kluby vojáků v záloze.

 

 

článek převzatý z časopisu policista


Česky English