Výběr ráže u zbraně Sa vz.58

11.11.2012 18:24

 

Rozhodl jsem se pro zbraň Sa vz.58, ti co se nerozhodli, nechť to nemusí číst. Zajímá mě výběr ráže pro svoje střílení. Je to otázka pořizovací ceny zbraně. Základ zbraně pro ráži 7,62x39 je o 10000,- nižší než u 5,56x45. Hraje tady roli cena CZ858 za nějakých 5600-8000,- nebo cena zbraně od Petr Novohradského 8000-9000,- nebo cena zbraní ráže 7,62 od CSA 15000-20000,-. Co si vybrat?

Novohradský a jeho pušky FSN.

Nový rám ze skladových zásob ČZ UB, nová hlaveň s chromem z armádních zásob, součástky většinou různého stáří, zbraň je od základu postavená, povrchová úprava černění, aby to časem nerezlo, musíte se o to starat, povrchová úprava je velmi odolná, komunikace s Petrem Novohradským výborná, je to poctivej puškař, chlap co žije zbraněmi, prostě srdcař. V případě závady, máte kam zajet, má kdo poradit.

 

CZ 858 Tactical ČZ UB

Nechtěl jsem to psát, ale vědět by jste to měli. Pro zákazníka absolutně nejhorší komunikace. Když si koupíte zbraň od svého obchodníka a máte problém, ten to posílá do Brodu, čekáte neuvěřitelně dlouho a ten obchodník s tím nemůže nic dělat, pokud není sám dobrý puškař a problém Vám neodstraní sám. Zbraně mají svůj způsob přepracování na semi auto, zbraně z Brodu kupujeme často, záleží na tom, na co narazíte, nevěřte tomu, že Vám ukážou deset zbraní pro výběr, stejně si myslím, že by jste nevybrali tu nejlepší. Rozpoznávací znaky nejsou extra viditelné, vyražené značky neurčují stav, ale pohyb zbraně po dílnách a vy nevíte proč v těch dílnách byly. Diskuze na střeleckém foru mě dost pobavily, to že má zbraň generálku z roku 1994 není vůbec rozhodující. Poznáte to tehdy, pokud je zbraň v ruce tuhá, jde těžko rozebrat a při cvaknutí závěru je to takový plný tlumený zvuk. Za ty peníze, není volba Brodu špatná. Povrchovka je špatná a po první střelnici to poznáte, obyčejná barva nevypalovací, je to prostě maskérna. Hlavně většinou mají tvrdochrom, poznáte to tak, jestli je ústí a komora lesklá, to je znakem tvrdochromu, jinak tvrdochrom je důležitý u automatu, na střelnici v semiauto stačí bez tvrdochromu, tak bych to neřešil. Support Brodu, to je nešťastná kapitola všech velkých firem. Naštěsí s guneXpertem to řešit nemusíte, zbraně z Brodu si berem dobré, dle možností, navíc závady vzniklé umíme odstranit, kdo u nás byl, ví o čem mluvím

 

Czech Small Arms

Dva pohledy, v tom prvním jim děkuji za to, že se do toho za americký peníze pustili, chce to odvahu a invenci. Začali vyrábět nová pouzdra závěru, dávají tam nové hlavně, ty však v ráži .223 Rem nejsou chromované a vydrží tak do 8 tisíc ran, některé součástky tam dávají nové, jenže některé ty součástky neodpovídají původní dokumentaci Sa vz.58, kolík podažbí, kolík krytu závěru, jiné čepy a další. Cena ještě není  odpovídající nové výrobě, zcela nová Sa vz.58 by stála asi 25 000,-. Pokud nezačnou vyrábět všechny ostatní součástky, cenu zbraní neudrží. Při stavbách zbraní používají původní písty, kromě subcompactu, staré a repasované nosiče závorníku, závorníky, bavím se o ráži 7,62, skladové závory, úderníky repasují a černí, spouště mají upravené. Kryty závěru jsou nově lakované, ale původní. CSA z technologického hlediska nevneslo do Sa vz.58 nic nového. Jediný výrobce Sa vz.58 v ráži .223, tato ráže existovala už v roce 1981, k vidění jsou tyto zbraně v muzeu výzbrojní základny AČR v Josefově. Možná bych našel i fotografie z jejich sbírek.  V porovnání s Brodem, jsou jejich zbraně dobře povrchově zpracované, ale cenově výrazně dražší. CSA je orientováno spíš exportně pro USA a Kanadu. Dá se předpokládat změna ráže na 9 luger nebo 22 LR, ale je otázka od koho to získají, nebo pokud to udělají sami, od koho to okopírují, protože zatím sami s ničím novým nepřišli. Pokud ráži .223 tak od nich, nikdo jiný to nedělá. Dodací doba zbraní z CSA zhruba měsíc.

Dodatek /2/4/2016: Od léta 2015 mají všechny Sa vz.58 od výrobce CSA hlavně s tvrdochromem, díky vlastní chromovací lince

 

 


Česky English