Balíky na Slovensko na dobírku problém, zatím

25.05.2009 22:22

Zadání:
Poslat objektiv na dobírku na Slovensko.
Prostředky:
Česká pošta, Internet
Průběh:
Fáze 1
Vzhledem k tomu, že jsem zatím do zahraničí nic neposílal, neřku-li na dobírku, použil jsem známou poučku: problém, jehož řešení neznám, si převedu na problém, jehož řešení znám. V tomto případě to znamená, že postup byl jako bych odesílal balíček na dobírku v rámci ČR, jedinou změnou je převod dobírkové částky do jiné měny, ale dle zkušeností z internetu to dělá pošta automaticky. Tedy zabalit a nadepsat balíček a vyplnit podací lístek.
A tady to začíná, obsluha přepážky se na balík smutně podívala, vzala pravítko a že prý je balíček příliš velký na to, aby mohl být odeslán jako doporučený a musí být odeslán jako cenný (kalkulátor zásilek na webu České pošty je tedy v tomto ohledu na nic). To samozřejmě znamená jiný formulář pro který odběhla, po chvíli se vrátila a byla zaskočena, že to má být ještě navíc na dobírku a odběhla pro jiný formulář a nějaké exotické složenky a vzory, jak se vůbec mají vyplňovat. Po třech špatně vyplněných složenkách (naštěstí ne mnou) a intervenci vedoucí pošty je verdikt následující: musím znát aktuální kurs euro/koruna s tím ať si zavolám do ČNB. Nemám čas ani náladu dále pokračovat a takticky ustupuji z pošty, na cestu dostávám mnohobarevný formulář (bez jakýchkoliv vysvětlivek) k cennému balíku do zahraničí.
Průběžný výsledek: půl hodina strávená na přepážce pošty, jeden prázdný formulář a spousta adrenalinu.
Fáze 2
Započala vyplňováním minule obdrženého formuláře, neodvážil jsem se vyplnit moc vzhledem k výše uvedenému, takže zpátky na poštu (bylo to po dvou dnech). Po vypíchnutí očekávaného (tohle a tohle a tohle a taky tohle jste nevyplnil) došlo opět na přesvědčování že nepotřebuji znát kurs eura ke koruně, tentokrát jsem ovšem nehodlal ustoupit, neboť v mezičase jsem od slovenské strany získal kopii formuláře jakou dostane adresát zásilky (kde byl převod automatický, jak odpovídalo už dříve na internetu zjištěnému). Takto vyzbrojenému se mi po nějaké době podařilo přesvědčit obsluhu, že opravdu ten kurs znát nepotřebuji. Po několikanásobném (>3) vyplnění údajů adresát-odesílatel s občasným laskavým přehozením kdo je kdo (adresát zásilky vs adresát dobírky) došlo ke zvážení balíku a potištění formuláře a připravení k odeslání. Zde se pak na formuláři objevila jedna kolonka u částky “En DTS” s číslem 92,8 (euro) neboli hodnota balíku/dobírka v eurech (viz původní předpoklad), jinými slovy převod mezi částkami je opravdu automatický a ja nikam nemusím volat, děkujeme. No nic, balík je odeslán, mám klid (ne zcela…).
Průběžný výsledek: další půl hodina strávená na přepážce, odeslaný balík a vyčerpání.
Dodatky:
Ve schránce se mi objevila obálka od české pošty ve které byl nově vyplněn formulář k cennému balíku s poznámkou, že jedna částka musela být uvedena v eurech a byla uvedena v korunách (nevyplňoval jsem já). Abych se na napsání článku náhodou nevykašlal je zde další zajímavost, na formuláři je uvedena DTS částka necelých 93 euro, dobírková částka 100 euro, v tuhle chvíli tedy nevím ani kolik vyberou, ani kolik dostanu…
Poučení: uz NIKDY neposílat nic na dobírku do ciziny za použití “služeb” České pošty.

 

převzato  http://www.martin-chromy.net/?p=71

 

 


Česky English